Menu tygodnia

 

POLECAMY CHŁODNIK LITEWSKI Z JAJKIEM

400ml- 15zł , 300ml- 12

 

Poniedziałek 15.09.2025

Flaczki po zamojsku (*1,7,9)

Koperta ze schabu z kapustą i grzybami panierowana, ziemniaki pure, surówka z kapusty (*1,3,7,10)

Kurczak curry z ryżem i warzywami orientalnymi, sezam (*6,9,11)

Wegetariańskie: Lasagne ze szpinakiem zapiekana z serem, sos pomidorowy (*1,7)

Wtorek 16.09.2025

Zupa ogórkowa (*1,7,9)

Pad thai z kurczakiem i warzywami, makaron ryżowy (*1,3,4,6,7,8,11)

Kotlet wieprzowy mielony z cebulą, ziemniaki pure, buraczki z chrzanem(*1,3,7,10)

Wegetariańskie: Placki ziemniaczane z sosem grzybowym, buraczki z chrzanem (*1,3,7,10)

Środa 17.09.2025

Grochówka (*1,7,9)

Schabowy saute z pieczarkami, ziemniaki pieczone, kapusta gotowana (*1,7)

Makaron świderki carbonara z boczkiem i parmezanem (*1,3,7)

Wegetariańskie: Pierogi z borówką i ricottą, śmietana (*1,3,7)

Czwartek 18.09.2025

Zupa sycylijska z chrupiącą sałatą lodową (*1,7,9)

Paseczki schabu z sosie pomidorowym z fasolką i boczkiem, kluski półfrancuskie (*1,3,7)

Filet z kurczaka po parysku, ziemniaki pure, surówka z marchewki (1,3,7)

Wegetariańskie: Kotlet jajeczny panierowany, ziemniaki pure, surówka z marchewki (*1,3,7)

Piątek 19.09.2025

Krem z kukurydzy z grzankami (*1,3,7,9)

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym, ryż, brokuły (*1,3,4,7)

Filet z kurczaka panierowany, ziemniaki, sałatka pekińska (1,3,7,10)

Wegetariańskie: Tortilla de patatas z papryką i bakłażanem, salsa pomidorowa (*1,3,7)

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)