Menu tygodnia

 

POLECAMY CHŁODNIK LITEWSKI Z JAJKIEM

400ml- 15zł , 300ml- 12

Poniedziałek 25.08.2025

 

Zupa pieczarkowa  (*1,7)

Roladka z kurczaka z boczniakami i szpinakiem panierowana, ziemniaki, sałatka pekińska (*1,3,7,10)

Karkówka grillowana, ryż po turecku z warzywami, sos BBQ (*1,3,7)

Wegetariańskie: Leczo z papryką, cukinią, kabaczkiem i pieczarkami, makaron świderki (*1,3,7)

 

Wtorek 26.08.2025

 

Kapuśniak (*1,7,9)

Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym, ryż, marchewka gotowana (*1,3,7,10)

Rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulą, ziemniaki pieczone, ogórek kiszony (*1,3,7,10)

Wegetariańskie: Pyry pieczone z gzikiem, sałata z winegretem (*1,3,7)

 

  Środa 27.08.2025

 

Krupnik na wieprzowinie (*1,7,9)

Filet z kurczaka w cieście serowym, ziemniaki pure, surówka z marchewki (*1,7)

Pyzy z sosem myśliwskim z kiełbasą i warzywami  (*1,3,7)

Wegetariańskie: Placki z cukinii ze śmietaną, surówka z marchewki (*1,3,7)

 

Czwartek 28.08.2025

 

Rosół arabski (*1,7,9)

Lasagne po bolońsku zapiekana z mozzarellą, beszamel  (*1,3,7,10)

Filet z kurczaka panierowany, ziemniaki pure, surówka modrej kiszonej kapusty (1,7)

Wegetariańskie: Kotlet z soczewicy panierowany, ziemniaki pure, surówka z modrej kiszonej kapusty (*1,3,7)

 

Piątek 29.08.2025

 

Zupa pomidorowa z makaronem (*1,3,7,9)

Filet z miruny panierowany, ziemniaki pure, surówka z kiszonej kapusty  (*1,3,4,7)

Cevabcici wieprzowe grillowane, ryż z warzywami, sos czosnkowy (1,3,7,10)

Wegetariańskie: Szaszłyk z cukinii, papryki i pieczarki, ryż z warzywami, sos czosnkowy (*7)

 

 

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)