Menu tygodnia
POLECAMY CHŁODNIK LITEWSKI Z JAJKIEM
400ml- 15zł , 300ml- 12zł
Poniedziałek 09.06.2025
Krem szparagowy z grzankami (*1,3,7,9)
Roladka drobiowa ze szpinakiem i boczniakami panierowana, ziemniaki pure, surówka z kapusty (*1,3,7,10)
Pieczeń węgierska wieprzowa, sos, pyzy, buraczki (*1,6)
Wegetariańskie: Tagliatelle z pesto genovesse i parmezanem (*1,3,7)
Wtorek 10.06.2025
Zupa sycylijska (*1,7,9)
Filet z kurczaka zapiekany z pomidorami i szparagami, ziemniaki młode, surówka z marchewki (*1,7)
Makaron penne z sosem bolońskim i serem (1,3,7,10)
Wegetariańskie: Naleśniki z serem i truskawkami (*7,10)
Środa 11.06.2025
Grochówka (*1,6,7,9)
Gulasz wieprzowy z warzywami, kluski śląskie (*1,3,7)
Filet z kurczaka panierowany, ziemniaki pure, surówka coleslaw (1,7)
Wegetariańskie: Kopytka szpinakowe z sosem neapolitańskim (*1,3,7,10)
Czwartek 12.06.2025
Zupa pieczarkowa (*1,9)
Szynka peklowana gotowana, sos chrzanowy, ziemniaki, modra kapusta gotowana (*1,3,7)
Fajitas z kurczakiem, papryką i warzywami, guacamole (*1,3,7)
Wegetariańskie: Lasagne z soczewicą i bakłażanem zapiekana z mozzarelllą, beszamel (*1,3,4,6,7,8,11)
Piątek 13.06.2025
Zupa kalafiorowa (*1,3,7,9)
Miruna soute, sos cytrynowy, ryż, fasolka z bułką (*1,3,4,7)
Kotlet schabowy z pieczarkami, ziemniaki młode, sałatka z ogórka kiszonego (1,7)
Wegetariańskie: Kotlet jajeczny panierowany, ziemniaki młode, mizeria (*1,3,7)
(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)