Menu tygodnia

Poniedziałek 21.04.2025

 

Świeto

 

 

Wtorek 22.04.2025

 

Krem z pieczonego pasterniaka z grzankami (*1,9)

Gulasz wieprzowy z warzywami, kasza pęczak (*1,3,7,10)

De volaille z kurczaka, ziemniaki pure, surówka z kapusty (*1,3,7,10)

Wegetariańskie: Gołąbki z kaszą i pieczarkami w młodej kapuście, sos, ziemniaki (*1,3,7)

 

  Środa 23.04.2025

 

Kapuśniak z grzybami  (*9)

Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki, kapusta gotowana (*1,3,7)

Udko z kurczaka pieczone, makaron penne z warzywami (1,3,7)

Wegetariańskie: Quiche z mozzarellą i cukinią, salsa pomidorowa (*1,3,6,7,10)

 

Czwartek 24.04.2025

 

Zupa fasolowa (*1,3,7,9)

Filet z kurczaka po parysku, ziemniaki pure, surówka z marchewki (*1,6,7,10)

Paseczki schabu w sosie pomidorowym z fasolką i boczkiem, kluski półfrancuskie (*1,3,7,10)

Wegetariańskie: Makaron farfalle z sosem serowym i brokułami (*1,3,7)

 

Piątek 25.04.2025

 

Zupa pomidorowa z ryżem (*1,7)

Filet z dorsza sute, sos koperkowy, ryż, kalafior z bułką (*1,3,4,7,10)

Sznycel z indyka z jajkiem, ziemniaki pure, sałatka z ogórka kiszonego (*1,7,10)

Wegetariańskie: Ziemniaki gotowane z gzikiem, sałata z winegretem (*1,3,7)

 

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)