Menu tygodnia

Poniedziałek 09.12.2019

Zupa kalafiorowa (*1,7,9)

Roladka z kurczaka z pieczarkami panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty (1,3,7,10)

Pyzy drożdżowe z sosem myśliwskim z kiełbasą jałowcową (*1,3,6)

Fit food: Filet z indyka grillowany, ryż z warzywami, tzatzyki (*1,7)

Wtorek 10.12.2019

Zupa fasolowa (*1,9)

Wątróbka w sosie musztardowym, ziemniaki, ogórek kiszony (*1,7,10)

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym, kasza pęczak, kapusta modra gotowana (*1,6,7,10)

Fit food: Gulasz wołowy z warzywami, kasza gryczana (*1,6)

Środa 11.12.2019

Zupa cygańska (*1,9)

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, ziemniaki, marchewka gotowana (1,3,7)

Medalion z indyka z boczkiem grillowany, tzatzyki, makaron penne z warzywami (*1,3,6,7)

Fit food: Kurczak w sosie terijaki z warzywami, ryż (*6)

Czwartek 12.12.2019

Rosół arabski (*1,3,9)

Łopatka wieprzowa w sosie własnym, kasza gryczana, buraczki zasmażane (*1,6,7,10)

Filet z kurczaka zapiekany z ananasem i serem, ziemniaki pure, surówka z selera (*1,7)

Fit food: Roladki z indyka z cukinią, kuskus z warzywami, sos jogurtowo- koperkowy (*7)

Piątek 13.12.2019

Zupa cebulowa z grzankami (*1,3,7,9)

Filet z morszczuka panierowany, ziemniaki pure, surówka z kiszonej kapusty (*1,3,4,7)

Kurczak w sosie śmietankowym, makaron farfalle, brokuły gotowane (*1,7)

Fit food: Filet z miętusa zapiekany ze szpinakiem, ryż basmati (*4)

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)