Menu tygodnia

POLECAMY CHŁODNIK LITEWSKI 300ml 7zł, 400ml 9zł

MENU TYGODNIA:

Poniedziałek 14.09.2020

Zupa pieczarkowa (*1,7,9)

Roladka z kurczaka z mozzarellą, sos śmietankowo-ziołowy, ryż, bukiet warzyw gotowanych (*1,3,7)

Kotlet mielony z cebulką, ziemniaki pure, surówka (*1,3,7)

Fit food: Filet z kurczaka z pesto pieczony, ryż, sałatka z pomidora (*)

Wtorek 15.09.2020

Grochówka (*1,9)

Placki ziemniaczane po węgiersku z gulaszem wieprzowym (*1,3,7)

Filet z indyka w cieście serowym, dip koperkowy, ziemniaki, kalafior z bułką tartą (*1,3,7,)

Fit food: Burger wołowy grillowany, kasza bulgur z warzywami (*1)

Środa 16.09.2020

Zupa paprykowa z kiełbasą (*1,9)

Kurczak w sosie dyniowym z nasionami, makaron penne (*1,7)

Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki, surówka z kapusty białej (*1,3,7,10)

Fit food: Filet z indyka grillowany, ryż, mizeria (*1,3)

Czwartek 17.09.2020

Rosół z makaronem (*1,3,9)

Żeberka duszone w sosie piwnym, pyzy, ogórek kiszony (*1,3,7)

Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce, sos sweet chilli, ziemniaki smażone, surówka z kapusty pekińskiej (*1,3,7)

Fit food: Gulasz wołowy z warzywami, kasza pęczak (*1)

Piątek 18.09.2020

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami (*1,3,7,9)

Filet z dorsza zapiekany z porami, ziemniaki, fasolka gotowana (*1,4,7)

Kurczak curry z ryżem i warzywami orientalnymi (*1,6)

Fit food: Pstrąg pieczony, kuskus z warzywami (*1,4)

 

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)