Menu tygodnia

Poniedziałek 25.01.2021

Żurek (*1,7,9)

Roladka drobiowa z ratatouille panierowana, ziemniaki pure, surówka z kapusty (*1,3,7,10)

Gulasz wieprzowy z warzywami, pyzy (*1,6,7,10)

Fit food: Kurczak curry z ryżem i warzywami orientalnymi (*6,11)

Wtorek 26.01.2021

Krem kalafiorowy z groszkiem ptysiowym (*1,3,7,9)

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką, ziemniaki, buraczki (*1,7,10)

Chilli con carne wołowe z czerwona fasolą i papryką, ryż (*1,6,7)

Fit food: Burger z indyka z kalafiorem, ryż, warzywa grillowane (*1,)

Środa 27.01.2021

Zupa fasolowa (*9)

Udko kurczaka pieczone, ryż po turecku z warzywami (*1,7,9,10)

Sznycel wieprzowy z jajkiem, ziemniaki pure, szpinak (*1,3,7)

Fit food: Gulasz wołowy z warzywami, kasza gryczana (*6)

Czwartek 28.01.2021

Zupa szczawiowa z kluskami (*1,3,7,9)

Cepeliny wieprzowe okraszone skwarkami, kwaśna śmietana, kapusta z grzybami (*1,3,7)

Filet z kurczaka panierowany, ziemniaki, surówka z marchewki (*1,3,7)

Fit food: Filet z kurczaka w pesto pieczony, ryz z warzywami, salsa pomidorowa (*7)

Piątek 29.01.2021

Zupa pomidorowa z ryżem (*7,9)

Filet z dorsza zapiekany z porami, ziemniaki pieczone, fasolka gotowana (*1,4,7)

Lasagne po bolońsku zapiekana z mozzarellą, sos beszamelowy(*1,7)

Fit food: Filet z sandacza gotowany na parze, ryż, brokuły (*4)

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)