Menu tygodnia

MENU TYGODNIA:

Poniedziałek 30.11.2020

Barszcz biały z jajkiem (*1,3,7,9)

Roladka z kurczaka z fetą i oliwkami panierowana, ziemniaki pure, sałatka pekińska (*1,3,7)

Stek z karkówki zapiekany z serem, ryż po turecku z warzywami (*1,6,7,9)

Fit food: Kaszotto z indyka z pieczarkami oprószone parmezanem (*1,6,7)

Wtorek 01.12.2020

Zupa dyniowa (*1,7,9)

Shoarma z kurczaka z kuskusem i warzywami, sos czosnkowy (*1,7)

Klopsiki szwedzkie wołowe w sosie pieczeniowym, ziemniaki, pure z marchewki (*1,3,7)

Fit food: Filet z kurczaka w płatkach owsianych, ryż z warzywami (*1)

Środa 02.12.2020

Grochówka (*1,7,9)

Roladka z udka kurczaka ze śliwką, sos, ziemniaki, bukiet warzyw gotowanych (*1,6,7,9)

Lasagne po bolońsku zapiekana z mozzarellą, sos beszamelowy (*1,7)

Fit food: Gulasz wołowy z warzywami, kasza gryczana niepalona (*1,6)

Czwartek 03.12.2020

Zupa cebulowa z grzankami (*1,3,7,9)

Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki pure, surówka z kapusty (*1,3,7)

Pierogi ruskie (z serem) okraszone cebulą (*1,3,7)

Fit food:Filet z kurczaka sous vide, brązowy ryż , fasolka gotowana(*)

Piątek 04.12.2020

Pomidorowa z ryżem (*1,7,9)

Filet z mintaja panierowany, ziemniaki pure, surówka z kiszonej kapusty (*1,3,4,7)

Żeberka wieprzowe w sosie BBQ, pyzy, modra kapusta gotowana(*1,6,7,9)

Fit food: Pstrąg pieczony, ryż, grillowane warzywa (*4)

 

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)