Menu tygodnia

Poniedziałek 19.08.2019

Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (*1,3,7)

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami, sos musztardowy, kasza pęczak, marchewka gotowana (*1,3,7,10)

Kotlet devolay drobiowy, ziemniaki pure, surówka (*1,3,7,9,10)

Fit food: Filet z kurczaka grillowany, ryż, sałatka z pomidorów (*)

Wtorek 20.08.2019

Zupa Grzybowa (*1,7,9)

Makaron świderki carbonara z boczkiem i parmezanem (1,3,7)

Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce, ziemniaki smażone, surówka z kapusty pekińskiej, sos sweet chilli (*1,3,7)

Fit food: Paseczki indyka w sosie sweet chilli, ryż z warzywami (*)

Środa 21.08.2019

Zupa meksykańska (*1,9)

Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem i papryką (*1,3,7)

Bitki wieprzowe, sos, ziemniaki, buraczki z chrzanem (*1,7)

Fit food: Zraz wołowy z grzybami, kasza jaglana, ogórek kiszony (*1)

Czwartek 22.08.2019

Rosół z makaronem (*1,3,9)

Pyry pieczone z gzikiem, sałata z winegretem (*7,10)

Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki, brukselka z bułką tartą (*1,3,7)

Fit food: Szaszłyk z kurczaka z papryką i cukinią, ryż z warzywami, sos tzatzyki (*7)

Piątek 23.08.2019

Krem z dyni (*1,7,9)

Filet z dorsza panierowany, ziemniaki pure surówka z kiszonej kapusty (*1,3,4,7)

Klopsiki szwedzkie wołowe, sos, ryż, fasolka gotowana (*1,3,7)

Fit food: Filet z sandacza gotowany na parze, ryż z warzywami (*4)

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)