Menu tygodnia

MENU TYGODNIA:

Poniedziałek 17.01.2022

Zupa kalafiorowa (*1,7,9)

Cordon bleu, ziemniaki pure, surówka z kapusty (*1,3,7,10)

Karczek pieczony, sos, kasza gryczana, ogórek kiszony (*1,7,10)

Wegetariańskie: Naleśniki z serem i owocami (*1,3,7)

Wtorek 18.01.2022

Krem grzybowy z grzankami (*1,3,7,9)

Kąski kurczaka w sosie sweet chilli z warzywami, ryż (*1,3,9)

Schabowy soute z pieczarkami, ziemniaki, modra kapusta gotowana (*1,7)

Wegetariańskie: Boczniaki panierowane, ziemniaki, surówka z kapusty (*1,3,7,10)

Środa 19.01.2022

Grochówka (*9)

Lasagne po bolońsku zapiekana z mozzarellą, sos beszamelowy (*1,7)

Filet z kurczaka panierowany, ziemniaki, surówka z marchewki (*1,3,7)

Wegetariańskie: Jajka sadzone na szpinaku, ziemniaki pure (*1,3,7)

Czwartek 20.01.2022

Kwaśnica na wieprzowinie (*1,7,9)

Wieprzowina 5 smaków z warzywami orientalnymi, sezam, ryż (*1,6,9,11)

Kotlet z siekanego kurczaka z papryką, ziemniaki pieczone, surówka coleslaw (*1,6,7)

Wegetariańskie: Kartacze z serem okraszone cebulą, kapusta gotowana (*1,3,7)

Piątek 21.01.2022

Zupa pomidorowa z makaronem (*1,7,9) (zupa wegetariańska)

Filet z dorsza soute zapiekany z porami, ziemniaki pure, brokuły (*1,,4,7)

Szaszłyk z udka kurczaka z boczkiem i cebulą, makaron świderki z warzywami, sos jogurtowo-czosnkowy (*1,6,7,10)

Wegetariańskie: Makaron ryżowy z warzywami w sosie imbirowym (*1,6,7,11)

 

————————————-

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)