Menu tygodnia

MENU TYGODNIA:

POLECAMY CHŁODNIK LITEWSKI Z JAJKIEM

400ml- 9zł , 300ml- 7zł

MENU TYGODNIA:

Poniedziałek 14.06.2021

Zupa szczawiowa z jajkiem (*1,3,7)

Kotlet drobiowy ze szparagami panierowany, ziemniaki, surówka (*1,3,7,10)

Pieczeń rzymska z sosem grzybowym, pyzy, buraczki (*1,3,7,10)

Wegetariańskie: Jajka sadzone, ziemniaki młode, mizeria 3,7)

Fit food: Filet z kurczaka z jarmużem i brunatnymi pieczarkami, kuskus z warzyw. (*)

Wtorek 15.06.2021

Zupa fasolowa z pomidorami (*1,9)

Chilli con carne wołowe z czerwona fasola i papryką, ryż (*1,6,7)

Filet z kurczaka w płatkach kukurydzanych, ziemniaki pieczone, sur. marchewki. (*1,3,7)

Wegetariańskie: Pierogi ze szpinakiem i kaszą okraszone cebulą (1,3,7)

Fit food: Makaron razowy z sosem boloński z wołowiną i warzywami (*1,6)

Środa 16.06.2021

Krem szparagowy z grzankami (*1,7,9)

Potrawka z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem(*1,7)

Schabowy soute zapiekany z pomidorami, ziemniaki, kalafior z bułką 1,3,7)

Wegetariańskie: Ryz curry z warzywami orientalnymi i mlekiem kokosowym (*6,7)

Fit food: Indyk w sosie terijaki z warzywami, ryż (*6)

Czwartek 17.06.2021

Żurek (*1,7,9)

Żeberka wieprzowe BBQ, kasza bulgur z warzywami (*1,6,7)

Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce, sos sweet chilli, ziemniaki pieczone, sałatka pekińska (*1,7)

Wegetariańskie: Pyry pieczone z gzikiem, sałata z winegretem (*7,10)

Fit food: Filet z kurczaka zapiekany z pomidorami, ryz z warzywami (*7)

Piątek 18.06.2021

Zupa pomidorowa z ryżem (*1,7,9)

Filet z miruny soute, sos koperkowy, ziemniaki, fasolką zielona (*1,7)

Makaron świderki carbonara z boczkiem i parmezanem (*1,3,7)

Wegetariańskie:Szaszłyk z papryki, cukinii i bakłażana, ryż, tzatzyki (*1,7)

Fit food: Filet z łososia gotowany, ryz, brokuły (*4,7)

 

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)