Menu tygodnia

Poniedziałek 21.10.2019

Barszcz na botwince (*1,7,9)

Gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami, ziemniaki gotowane (*1,3,7)

Filet z kurczaka panierowany, ryż z warzywami (*1,3,7)

Fit food: Filet z kurczaka grillowany, ryż jaśminowy, sałatka z pomidorów (*)

Wtorek 22.10.2019

Zupa chrzanowa (*1,7,9)

Pieczeń rzymska, sos pieczeniowy, ziemniaki, buraczki (1,3,7,9)

Udko z kurczaka w potrawce, ryż, marchewka z groszkiem (*1,7)

Fit food: Burger wołowy z grillowanymi warzywami, kasza pęczak (*1)

Środa 23.10.2019

Zupa meksykańska (*1)

Kurczak w sosie orzechowym, ryż po kantońsku (*1,5,6,7)

Rumsztyk wieprzowo-wołowy, z cebula i pieczarkami, ziemniaki, surówka koperkowa(*1,3,7)

Fit food: Kurczak z owocami, ryż basmati (*)

Czwartek 24.10.2019

Zupa fasolowa (*1,7,9)

Kotlet devolay, ziemniaki, surówka coleslaw (*1,3,7)

Zraz wieprzowy w sosie, pyzy, surówka z ogórka kiszonego (*1,3,7)

Fit food: Gulasz z indyka z warzywami sezonowymi, kasza pęczak(*1)

Piątek 18.10.2019

Krem z brokuł z groszkiem ptysiowym (*1,3,7,9)

Filet z dorsza soute zapiekany z porami, ziemniaki pure, fasolka z bułką (*1,3,4,7)

Spaghetti po bolońsku z groszkiem oprószone żółtym serem (*1,7)

Fit food: Pstrąg gotowany z jarzynami, żółty ryż (*4)

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)