Menu tygodnia

POLECAMY CHŁODNIK LITEWSKI 300ml 7zł, 400ml 9zł

Poniedziałek 18.05.2020

Zupa kalafiorowa (*1,7,9)

Roladka z kurczaka ze szparagami panierowana, ziemniaki pure, surówka z kapusty (*1,3,7,10)

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza pęczak, buraczki zasmażane (*1,3,7)

Fit food: Filet z kurczaka marynowany w aiwarze, ziołowy ryż z warzywami (*)

Wtorek 19.05.2020

Krupnik na wieprzowinie (*1,7,9)

Wieprzowina w 5 smakach z warzywami orientalnymi, ryż (*1,6,7)

Filet z kurczaka soute, sos z suszonych pomidorów, ziemniaki, kalafior z bułką tartą (*1,3,7)

Fit food: Gulasz wołowy z warzywami, kasza orkiszowa (*1,6)

Środa 20.05.2020

Zupa cygańska (*1,9)

Jajka sadzone z ziemniakami w mundurkach, mizeria (*3,7)

Fajitas z kurczakiem, papryką i guacamole (*1,3,6,7)

Fit food: Filet z indyka pieczony, żurawina, ryż, jabłko z kardamonem (*)

Czwartek 21.05.2020

Zupa szparagowa (*1,3,7,9)

Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki pure, kapusta gotowana z bułką tartą (1,3,7)

Potrawka z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem (*1,3,7)

Fit food: Gołąbki drobiowe w młodej kapuście z ryżem, sos pomidorowy (*)

Piątek 22.05.2020

Zupa jarzynowa z soczewicą (*1,7,9)

Filet z morszczuka panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (1,3,4,7,10)

Krakówka grillowana sos BBQ, ryż po turecku z warzywami (*1,6,9)

Fit food: Filet z z sandacza w pomidorach, ryż z warzywami (*4)

(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)