Menu tygodnia
POLECAMY CHŁODNIK LITEWSKI Z JAJKIEM
400ml- 15zł , 300ml- 12zł
Poniedziałek 07.07.2025
Żurek (*1,7,9)
Koperta ze schabu z kapustą i grzybami panierowana, ziemniaki pure, sałatka z pomidorów (*1,3,7)
Pieczeń z indyka z żurawiną, sos orzechowy, kasza jaglana, jabłko pieczone z kardamonem (*1,3,7,8)
Wegetariańskie: Kartacze ziemniaczane z serem okraszone cebulą, kapusta gotowana (*1,7)
Wtorek 08.07.2025
Krupnik na wieprzowinie (*1,7,9)
Żeberka wieprzowe w sosie BBQ, pyzy, buraczki (*1,6,7,10)
Polędwiczki drobiowe grillowane, sos z zielonym pieprzem, ziemniaki, brokuły (*1,7)
Wegetariańskie: Placki ziemniaczane z sosem grzybowym, buraczki (*1,3,7,10)
Środa 09.07.2025
Zupa sycylijska z sałata lodową (*1,7)
Stek z karkówki zapiekany z serem, ziemniaki pieczone, sałatka z ogórka kiszonego (*6,7,10)
Chilli con carne wołowe z czerwoną fasolą i papryką, ryż basmati (1,6)
Wegetariańskie: Lasagne po bolońsku z soczewicą zapiekana z mozzarellą, sos beszamelowy (*1,3,7)
Czwartek 10.07.2025
Rosół arabski (*3,9)
Filet z kurczaka w cieście serowym, ziemniaki pure, surówka z kapusty (*1,3,7,10)
Buritos z wieprzowiną i warzywami, salsa pomidorowa (*1,6,7,10)
Wegetariańskie: Naleśniki z serem i owocami (*1,3,7)
Piątek 11.07.2025
Zupa szczawiowa z jajkiem (*1,3,7,9)
Filet z morszczuka panierowany, ziemniaki młode, surówka z kiszonej kapusty (*1,3,4,7)
Schab przekładany boczkiem grillowany, makaron penne z warzywami, sos czosnkowy (1,7)
Wegetariańskie: Kotlet z kalafiora panierowany, ziemniaki młode, sałata z jogurtem (*1,3,7)
(*)ZAŁĄCZNIK – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe,
a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych,
w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu,
naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans
regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub
orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych
do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia
zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)